Voor een goede werking van de kaartjes op deze website adviseren wij de browsers Chrome of Firefox

Twekkelo Rondwandeling 1 Rondom het Johanneskerkje

Twekkelo is een kleine buurtschap tussen Hengelo en Enschede en was tot 1867 een zelfstandige marke. Bewoners beheerden gezamenlijk de ‘woeste gronden’ totdat deze gronden overgingen in de handen van particuliere eigenaren. In 2017 is de Stichting Marke Twekkelo opgericht om versnippering van gronden te voorkomen en het landschap te behouden. Daartoe schaft de stichting zelfstandig gronden aan. Een marke was ooit een samenwerking van boeren om het beheer van de gemeenschappelijke gronden te regelen. Onze wandelroute gaat voor een deel ook over de 'stiewelpaden', ooit ontstaan op initiatief van de bewoners van Twekkelo. 'Stiewel' betekent 'laars' in het Twents (zie de overeenkomst met het Duitse 'Stiefel').

Vanaf het Johanneskerkje loop je eerst over een akker, langs beken en door weilanden naar het uitkijkpunt met zicht op Twence en de Boeldershoek. Je zult hooguit een enkele wandelaar tegenkomen. Langs de Zuivelhoeve en over smalle paden voert de route je via de fiets- en loopbrug over het kanaal naar de twee fotolocaties Station van Drienerlo en de Grolsch Veste. Over de fietssnelweg F35 loop je langs de

IJsbaan Twente naar het natuurgebied Kristalbad, waar een tweede uitkijkpunt wacht. Nadat je via de fiets- en loopbrug het Twentekanaal weer bent overgestoken, kom je weer in de unieke en kleinschalige buurtschap Twekkelo. Halverwege kun je voor een kortere variant kiezen.

Bij station Drienerlo is een piramidevormige lunchroom. Onderweg kom je langs theetuin Op 't Oorbeck. Deze heeft echter beperkte openingstijden.


Johanneskerk in Twekkelo


Op de routekaart zie je langs welke fotolocaties en bezienswaardigheden de route loopt. Je kunt klikken op de icoontjes en inzoomen op de kaart waardoor je kunt zoeken naar horeca of overnachtingsgelegenheden.


Routeboekje met achtergrondinformatie 

GPS 


In de fotogalerij krijg je een impressie van de rondwandeling.