Voor een goede werking van de kaartjes op deze website adviseren wij de browsers Chrome of Firefox

Vasse Rondwandeling 1 Watermolens en grafheuvels

Deze rondwandeling kenmerkt zicht door watermolens en grafheuvels. De drie watermolens in deze wandeling tref je aan voordat je de Hooidijk oversteekt. Een andere watermolen - De Engel - is inmiddels afgebroken, maar deze stond samen met Watermolen Beld en Watermolen Frans aan de Mosbeek, een belangrijke beek ook voor de landbouw in het gebied. De Mosbeek slingert zich vanuit het Springendal door het Noordoostelijke deel van Twente dat rijk is aan bronnen en beekjes.

De grafheuvels liggen verspreid over de Vassergrafveld, dat samen met het Haarlergrafveld en de Vasserheide een uitgestrekt bos- en heidegebied vormt en een bron van archeologische vondsten. 

Vanaf de kerk loop je om het kerkhof heen en je verlaat Vasse. Je wandelt naar de Mosbeek en volgt die een stuk, langs Watermolen Bels en Watermolen Frans. Nadat je de Hooidijk bent overgestoken, bereik je over glooiende paden de Tutenberg. Na de Tutenberg kom je langs de derde watermolen van vandaag, De Mast. Vervolgens loop je het gebied van de Vasserheide in, een prachtig natuurgebied waar de grafheuvels herinneren aan nederzettingen van eeuwen her. Over soms natte bospaden en een klein stuk asfaltweg gaat het weer terug richting Vasse, naar de bijna overal zichtbare kerktoren van het dorp.


Door de bossen bij de Vasserheide


Op de routekaart zie je langs welke fotolocaties en bezienswaardigheden de route loopt. Je kunt klikken op de icoontjes en inzoomen op de kaart waardoor je kunt zoeken naar horeca of overnachtingsgelegenheden.


Routeboekje met achtergrondinformatie 

GPS 


In de fotogalerij krijg je een impressie van de rondwandeling.