Voor een goede werking van de kaartjes op deze website adviseren wij de browsers Chrome of Firefox

Twekkelo Rondwandeling 2 Naar het Johanneskerkje

Twekkelo is een kleine buurtschap tussen Hengelo en Enschede en was tot 1867 een zelfstandige marke. Bewoners beheerden gezamenlijk de ‘woeste gronden’ totdat deze gronden overgingen in de handen van particuliere eigenaren. In 2017 is de Stichting Marke Twekkelo opgericht om versnippering van gronden te voorkomen en het landschap te behouden. Daartoe schaft de stichting zelfstandig gronden aan. Een marke was ooit een samenwerking van boeren om het beheer van de gemeenschappelijke gronden te regelen. Onze wandelroute gaat voor een deel ook over de 'stiewelpaden', ooit ontstaan op initiatief van de bewoners van Twekkelo. 'Stiewel' betekent 'laars' in het Twents (zie de overeenkomst met het Duitse 'Stiefel').

Vanaf de parkeerplaats kom je meteen bij de twee fotolocaties station van Drienerlo en de Grolsch Veste. Over de fietssnelweg F35 loop je langs de IJsbaan Twente naar het natuurgebied Kristalbad, met een mooi uitkijkpunt. nadat je via het Kristalbad de fiets- en loopbrug ver het Twentekanaal bent overgestoken, kom je in de unieke en kleinschalige buurtschap Twekkelo, gelegen tussen Enschede en Hengelo. Centraal ligt de Johanneskerk. Langs beken, door weilanden en over zandpaden wandelen we terug naar het Twentekanaal en de parkeerplaats.

Bij station Drienerlo is een piramidevormige lunchroom.


Uitkijktoren Kristalbad

Op de routekaart zie je langs welke fotolocaties en bezienswaardigheden de route loopt. Je kunt klikken op de icoontjes en inzoomen op de kaart waardoor je kunt zoeken naar horeca of overnachtingsgelegenheden.


Routeboekje met achtergrondinformatie 

GPS 


In de fotogalerij krijg je een impressie van de rondwandeling.